A gombaszezonra tekintettel bemutatnék még egy jól bevált gombaleves receptet, itt a kucsmagombát némi csiperkével egészítjük ki. A bemutatásra kerülő recept egy tejszín alapú, de sok más variációját ismert még, a későbbiekben igyekszek még néhány lehetőséget felvillantani.

20150404_121809.jpg

Hozzávalók:

  • 5-6 újnyi szelet póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db felcsíkozott sárgarépa
  • 1 db felcsíkozott fehérrépa
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 350 g csiperke
  • 100 g kucsmagomba
  • 1 teásknaál rozmaring
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1.5 teáskanál bors
  • 1 evőkanál só
  • 5 szál petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín

Előkészítés:

  • megmossuk a gombákat

20150404_104633.jpg

  • a csiperkét felszeleteljük

20150404_104644.jpg

  • összezúzzuk a fokhagymát
  • felszeleteljük a zöldségeket

20150404_110409.jpg

Elkészítés:

  • pirítsuk le lábásban a pórét a répákat és a hagymát, addjuk hozzá a fokhagymát, majd öntsük fel vízzel (ha van 1-2 deci alacsony sótartalmú csirkehús alaplénk, akkor használhatjuk az is)
  • serpenyőn elkezdjük lepirítani a csiperkét 4-5 percig pirítjuk
  • borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal - -  adjuk hozzá a kucsmagombát és óvatosan forgassuk 2 percen át

20150404_112308.jpg

  • végül adjuk a serpenyő tartalmát a lábashoz
  • főzzük tovább 5-6 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt és a bazsalikomot valamint a petrezselymet
  • főzzük további 2-3 percig

20150404_121517.jpg