Hétvégén a szülővárosomban jártam és kinéztem a piacra, ahol sikerült beszereznem némi erdei gombát, amiből egy tejszínes pikáns gombalevest készítettem. A végeredmény önmagáért besezél, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, főleg, hogy a bőséges csapadéknak köszönhetően itt az erdei gombaszezon.
Hozzávalók:
- 300-400 g csiperkegomba (barna és fehér keverék)
- 250 g erdei gomba vegyesen (őzláb, perszke, vargánya, szegfűgomba, ...)
- 1 db sárgarépa felkarikázva
- 1 db gyökér felkarikázva
- 1 fej hagyma, apróra kockázva
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 evőkanál kacsazsír
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 kisebb csomó petrezselyem
- 2 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 2 dl csírkehúsleves alaplé
- 5 dl főzőtejszín
- 1.5 dl fehérbor (száraz)
- só ízlés szerint
Elkészítés előtt áztassuk be majd mossuk le a koszt a gombákról!
Elkészítés:
- hevítsük fel a zsírt és az olajat, majd dinszteljük meg a hagymát
- adjuk hozzá a sárgarépát és a gyökeret, pirítsuk kb. 3 percig
- adjuk hozzá a fokhagymát és a keményebb gombákat, kb. 3-4 percig pároljuk
- adjuk hozzá a maradék gombát, adjunk hozzá borsot, további 2-3 percig pároljuk
- öntsük fel a húsleves alaplével, illetve adjunk hozzá még vizet, kb. 1-1.5 litert és forraljuk fel adjuk hozzá a bort
- adjuk hozzá a rozmaringot és a kakukkfüvet, illetve ízlés szerint extra borsot és némi sót és forraljuk 4-5 percig
- tegyük hozzá a petrezselymet és a főzőt tejszínt és főzzük készre