Hosszú csend után visszatértem a tettek mezejére. Konyhai kalandozásaimat egy chilis bab elkészítésével folytattam. A borús napokat mindig bearanyozza egy kis fűszeres finomság, ezért esett a választásom erre a fogásra.
Hozzávalók:
- 3 db kidney babkonzerv
- kiegészítettem a konzerveket némi előfőzött tartkababbal
- 1 db kukoricakozerv
- 1 db darabolt paradicsomkonzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 db kaliforniai / kápia paprika kockázva
- 3 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál étolaj
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 800 g darált marhahús
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál kömény
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kocka főzőcsokoládé
- 3-4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
- 1 teáskanál őrölt koriander
- feketebors
- só
- 2 teáskanál korainder levél
- 1 teáskanál petrezselyem
- 1 teáskanál őrőlt chili
- + őrölt chili, friss chilipaprika, konzver chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
- egyébb chilik ízlés szerint (ha van kéznél, akkor érdemes némi anchiato chili-t is felhasználni a karakteres íze miatt)
- 2 dl barna sör
Elkészítés:
- lábasban olajon megpirítjuk a hagymát
- hozzáadjuk a darált marhahúst és együtt pirítjuk, féligkész állapotában hozzátesszük a köményt, a fokhagymát és a szárított chiliket, végül a chiliport
- beletesszük a maradék paprikát, paradicsomot, babot és együtt főzzük kb. 30-40 percet
- beletesszük a csokoládét, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a zöldfűszereket
- kb. 10-15 perc alatt készrefőzzük