A Tom Yum leves főként csípős és savanyú ízű. A legfontosabb összetevői a chili paszta, galanga, citromnád, lime, sokféle lime levél. Főként rákkal készítik Thaiföldön, de a legtöbb ázsiai leveshez hasonlóan meg van az a nagy előnye, hogy sokféle változatban készíthetjük. A következőkben bemutatnám egyik elkészítési variációmat.
Hozzávalók:
- 1.5-2 l víz
- 5-6 db fokhagyma
- tom yum fűszernövények (citromnád, limelevél, galanga, tamarind, piros chili) - http://www.azsiabt.hu/termekek/mhz%C3%B6ld/mh-tom-yum-fuszernovenyek-8131/8131
- 2.5 evőkanál tom yum paszta - http://www.azsiabt.hu/
termekek/thaiviet/ tom-yum-paszta-cock-1172/ 1172 - 1/2 zöldhagyma felkarikázva
- 1 apró vöröshagyma vékony gerezdekre vágva
- 150 g garnéla
- 50 gram kalmár (opcionális)
- 1-2 db paradicsom
- bab csíra
- 1 db lime
- koriander
- 2.5 evőkanál halszósz
- 100 g csiperke
- 2 db apró szárított illatos gomba (előre beáztatva)
Elkészítés:
- felforraljuk a vizet
- beletesszük a fűszereket (ctiromnád stb...) és a fokhagymát és az illatos gombát, a chilit és a citromnádat előtte kicsit megtörjük
- 10-15 percen át főzzük a fűszereket, majd leszűrjük és félre tesszük a zöld fűszereket
- tehetünk hozzá 1-2 teáskanál lime cukrot
- újraforraljuk az alaplevet beletesszük a zöldhagymát, a garnélát és az aprított paradicsomot és a vöröshagymát
- 5 percig főzzük és hozzátesszük a kalmárt, majd pr perc múlva a gombát
- hozzáadjuk a halszószt és tom-yum pasztát, valamint a lime 3/4-nek a levét és zöldhagymát
- ha szükséges sózzuk ízlés szerint vagy adhatunk hozzá még halszószt
- pár perc alatt készre főzzük
Tálalás:
- kevés szójacsírára szedjük az elkészült forró levest
- aprított korianderrel szórjuk meg
- ízlés szerint chili karikákat teszünk rá