Gasztronómiai kísérleteimről és élményeimről dióhéjban.

Viktor konyhája

Viktor konyhája

Egyik kedvenc vietnámi éttermem a Dang Muoi

Dang Muoi - Nagymező utca

2016. május 15. - V1ttori0

A Dang Muoi hálózat több helyen nyitott már Budapesten éttermet, számomra a leginkább útba eső a Nagymező utcánál található, de nagyon kedvelem az Ernő utcai éttermüket is. Tudni kell rólam, hogy nagyon kedvelem a vietnámi konyhát és ezért már jó pár ételüket megkóstoltam. Ebben a kis írásban szeretném összegyűjteni pár kedvencem, amit ajánlanék. 

A Dang Muoi elsőre talán kicsit rendetlennek tűnik, de,  de ez nem különösebben zavaró annak, aki az ízekre kíváncsi az ételeik egytől egyik kifogástalanok.


Szokásos ételek közül a pho-t nem ecsetelném feleslegesen, teljesen rendben van, akkor sem ér bennünket csalódás ha netalán tavaszi vagy nyári tekercset rendelnénk a kiszolgálás általában gyorsnak mondható. Az ételeikben ízvilága számomra szinte tökéletes és legnagyobb örömömre nem fukarkodnak a zöld fűszerekkel sem.

De nem is húzom az időt, inkább kiemelnék néhány ételt amit kifejezetten ajánlanék, akár ínyencebb látogatóknak is. Kezdjük is hát.

Levesek:

Elsőként az egyik legközelebb álló levessel kezdenék, egy csípős, de savanykás marhahús levessel kezdenék, a Bún bò Huế-vel. Ízvilágát tekintve leginkább a citromnád íze és a csípősség dominál, persze a halszósz íze is érezhető és az ízharmóniát a friss zöldhagyma, koriander teszi teljessé, a változatos textúráról pedig a rizstészta és a babcsíra gondoskodik.

2016-05-14_13_40_36.jpg

Másik kedvencem egy vietnámi rákleves, a Bún riêu. A tálalás gyönyörű a tál közepén a pirított hagyma és koriander apró hegyként csúcsosodik ki. A kevésbé intenzív, mint a pho bo-é, de összességében kiemelkedően pikáns hatást kelt. A rákhús mennyiségével és minőségével is tökéletesen elégedett szoktam lenni.

20150526_194321.jpg

és kicsit összekeverve úgy, hogy a rákhús is láthatóvá váljék...

20150526_194521.jpg

Ez után a Hà Noi levest a Bún thang Hà Nội-t emelném ki, ez egy elég ''gazdag'' levesnek mondható, hiszen a betétek közt előfordul a rizstészta, sonka, tojás, illatos gomba, csirke és garnéla is, ezen már csak a koriander és zöldhagyma tud dobni, bár nem mondható túl fűszeresnek a leves az összhatás tökéletes.

20150629_202344.jpg

A tengeri ételek sorát egy csípős-savanyú tengeri herkentyű levessel folytatnám, a Mì hải sản chua cay-al. Talán kevésbé kiemelkedő, mint a többi levesem, de igazán pikáns ízvilágának köszönhetően mindenképpen megérdemel egy kóstolást... Nekem az nem tetszett benne, hogy túl sok volt benne talán a surimi, viszont a  zöld fűszerek mennyiségével és a csípősséggel tökéletesen elégedett voltam.

2016-05-14_13_40_51.jpg

És végül még a Bún cá Hải phòng-ot említeném meg, ami egy sült halleves némi csírával, kevés paradicsommal és zöld fűszerekkel és könnyed alaplével (talán még egy kevés ananászt érzek ki belőle, de ebben nem voltam biztos).

20150730_191908.jpg

Ezután áttérnék a főételekre, mert nem csak levesben alkotnak nagyot a Dang Muoi-ban, hanem a főételeik is igazán kiválóak.

Főételek:

Elsőként a főételek sorában talán egy érdekességet emelnék ki, a sült békacombot, más néven a Đùi ếch xào xả ớt kiểu Thai Lan-t. A békához talált saláta kellemes, a combok kellemesen édeskés csípős szószban vannak tálalva, melyet vörös és lila hagyma darabok színesítenek. A hús kellemesen átsült, de nem túlsütött, ha valaki nem ismerné a békát, annak úgy helyezném el, hogy kb. 70%-ban a csirkére, 30%-ban a halra hasonlít.

2016-05-14_13_56_33_1.jpg

Egy könnyebb vacsorára bátran ajánlom bárkinek a Phở chộn bò chua cay-t, ami egy csípős-savanyú rizstészta, marhahússal, salátával, mogyoróval és némi korianderrel. A tálalás esztétikáján túl kiemelném a savanykás, kissé csípés és édes ízek összhangját a zöld fűszerekkel.  

20150527_194834.jpg

Marhahúsos ételek közül még ajánlani tudom a Bò nướng sả ớt-ot, azaz a grillezett chilis marhahúst, thai citromfűtől illatozva, salátával és rizzsel tálalva.

20150610_210859.jpg

Aki szereti a kevésbé szokványos ételeket, annak melegen ajánlom az Ốc xào sả ớt-t, a sült chilis csigát, salátával, rizzsel tálalva. A csiga nem túl rágósan van elkészítve, a hagyma mennyisége pont megfelelő nem nyomja el az egyéb ízeket. Még annyit jegyeznék meg, hogy aki szereti a kagylót annak a csiga is be fog jönni, bár azért ízvilágban vannak különbségek.

20160213_152826.jpg

Bár most nem találom a képet, de mindenképpen a Chả lá lốt-t, ami borslevélbe tekert sertéshúsból, salátából és némi rizsből áll, némi csípős mártogatni valóval, ígérem, ha meglelem a képet pótlom.

Bemutatásomat a Nem cuốn-al, másnéven a nyári tekerccsel zárnám, mely rizstésztába csavart  garnélát, salátát, tojást, sonkát és némi sertéshúst tartalmaz a tekercsek mellé enyhén chill-s gyömbéres mártogatni való mogyoró olajos szószt kapunk.

20151017_163225.jpg

Szóval bátran ajánlom mindenkinek. Érdemes kipróbálni az Ernő utcai és a Kínai piaci éttermüket is. Én eddig mindig maradéktalanul elégedett voltam a munkájukkal. Remélem, hasznosnak találjátok ezt a kis írást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorkonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr388718904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása