Mivel maradt egy kis spárgám és megkívántam estére valami fűszereset, ezért úgy döntöttem, hogy összedobok egy kis Wok-os zöldséget vacsorára valamilyen vietnámi-thai crossover stílusban. Egy dolgot sajnálok csak, hogy nem volt vasárnap otthon friss csírám, egyébként az is került volna.
Hozzávalók:
- 100-150 g spárga
- 1 db sárgarépa
- 1-2 db zöldhagyma aprítva, a zöldjét a végén tesszük hozzá
- 4-5 friss bazsalikom levél + 2-3 koriander levél aprítva
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 szárított chili
- 1 db friss zöld thai chili
- kis darab piros színű paprika (pl. kápia vagy kaliforniai)
- 1 db zeller szál
- néhány gerezd lime
- 1.5 evőkanál halszósz (http://www.azsiabt.hu/termekek/halszsz/mam-nem-vietnami-halszosz-8260/8260)
- 1 evőkanál sriracha szósz (http://www.azsiabt.hu/termekek/chilisz%C3%B3sz/citromnadas-sriracha-8887/8887)
- 2 evőkanál tamarind paszta (http://www.azsiabt.hu/termekek/thaiviet/tamarind-paszta-tp-13429/13429)
- 1 kávéskanál rákpaszta (http://www.azsiabt.hu/termekek/thaiviet/kapi-rakpaszta-pt-10532/10532)
- 2 teáskanál hoision szósz
- 1 teáskanál barnacukor
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- néhány szem kesudió
Elkésztés:
- megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket, a spárgát, 3-4 centis darabokra vágjuk a szárakat kettévágjuk, a zellert hosszú csíkokra szeleteljük
- egy pohárban összekeverjük a rákpasztát a hal, a chili és a hoisin szószt, a cukrot és a borsot, 1 teáskanál citrom és 1-2 teáskanál lime levet majd félretesszük
- wok-ban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a chili-t, a gyömbért és az aprított fokhagymát 1-2 percig pirítjuk őket
- hozzáadjuk a többi zöldséget néhány perc alatt ezeket is megpirítjuk
- hozzáadjuk a zöld fűszereket és a szószt valamint a kesudiót és készre sütjük kb. 1 perc alatt