Megkerestem az egyik legelterjedtebb kínai recept leves receptemet. Eddig még nem volt olyan aki fanyalgott volna, hogy nem szereti, így bátran ajánlom az elkészítését annál is inkább, mert semmilyen trükk nem szükségeltetik az összedobásához.
Hozzávalók:
- 250 g csirkeaprólék (farhát)
- 3-4 répa
- vöröshagyma
- 150 g csiperke
- 25 g szárított fafülgomba
- 25-50 g illatos gomba
- 50-100 g bambuszrügy
- chilli és erős paprika ízlés szerint
- 1/3 gyömbér
- 2-3 ek szójaszósz
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1-2 tojás
- 1-2 evőkanál ecet (ha lehet rizsecet, de megfelel a 10 % borecet / étkezési)
- 1 evőkanál cherry (vagy kínai bor)
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors (ha van szecsuáni bors)
- 1 teáskanál koriander levél (elhagyható, néha jól esik és feldobja az ízeket)
- 1/2 teáskanál bazsalikom (elhagyható, néha jól esik és feldobja az ízeket)
- 1 teáskanál barna cukor
- 3-4 aprított fokhagyma
A bazsalikom és a koriander nem szükséges, csak fel akartam dobni az eredeti receptet.
Előkészítés:
- beáztatjuk forró vízbe 20-30 percre a fafülgombát
- a vöröshagymából, a csirkeaprólékból és 2 sárgarépából csirkealaplevet készítűnk kb. 20-30 percig főzzük, majd kiszedjük a húst és a zöldségeket a léből
- feldaraboljuk apró csíkokra a répát
- felkarikázzuk a paprikát
- felszeleteljük a gombát
- érdemes wok-ban olajon megpirítani a fokhagymát és a paprikát
- langyos vízben kikevrjük az étkezési keményítő kb. 3x annyi vízben (1.5 dl víz)
Elkészítés:
- felöntöm kb. 1.5 literig a csirkealaplevet és erős lángon felforralom
- hozzáadom az aprított paprikát, gombát, a tofut, bambuszt, a paprikát és a fokhagymát
- kissebbre veszem a lángot, sózom, borsozom, hozzáadok kb. 1-2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál vegetát
- hozzáadom az ecetet, majd lassan forralás közben hozzáadom az étkezési keményítőt közben folyamatosan keverem, majd a tojást hasonlóan, ezután még kb. 5 percig forralom