A zöldségesnél járva megláttam egy szép nagy csokor spárgát, így eldöntöttem, hogy egy részéből levest készítek. Bár nem vagyok vegetáriánus, de ha minden igaz ez a leves még a vegán előírásoknak is megfelel, ez a leves ideálisnak tűnik a tavaszi vitamin pótlásra is.
Hozzávalók:
- 300 g spárga
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db gyökér
- 50 g zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- 1 paradicsom
- 3-4 szál petrezselyem
- 1.5 evőkanál oliva olaj
- 1 teáskanál só
- 4 szem bors
- 1 kávéskanál bors
- chilli ízlés szerint
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál kurkuma
Elkészítés:
- megmossuk megtisztítjuk a zöldségeket, a spárgáról eltávolítjuk a fás részeket
- oliva olajon megpároljuk a spárgát, később hozzáadjuk a hagyma kivételével a többi zöldséget is és együtt pároljuk őket, kb. 15-20 percig, hozzáadjuk a fokhagymá chillit és a szemes borsot félidőben
- felöntjük az egészet kb. 2 liter vízzel majd hozzátesszük a sót, a vöröshagymát és a felvágott paradicsomot
- forrásbahozzuk, majd ízesítjük szerecsendióval és kurkumával, kb. 10-15 percig főzzük és hozzáadjuk a petrezselymet
- további 5 perc alatt készrefőzzük, ízlés szerint borsozzuk