Mivel bajáról származok nem maradhat el a blogról az egyik kedvenc halászlevem receptem se, a bajaié. Az ízeken túl azért is ajánlom az elkészítését, mert ha már lesóztuk megfelelően a halat akkor pillanatok alatt elkészül (kevesebb mint egy óra). Az ínyencek a pontyon kívül sok másfajta halat is felhasználnak. Megjegyezném, hogy igazi kőbevésett recept nincs.
Hozzávalók:
- 2-2,5 kg megtisztított ponty
- esetleg belsőségek (ikra, haltej)
- 3-4 nagy db vöröshagyma
- só
- 4 evőkanál édes-nemes piros paprika
- 2-2,5 liter víz
- 1 paradicsom feldarabolva
- 1 dl száraz vörösbor
- 1-2 paprika
- 4-5 db erős cseresznyepaprika
- 1 csomag "Bajai halászlétészta"
Előkészítés:
- pontyot, felszeleteljük és darabonként besózzuk úgy. 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.)
- a halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk
- a vöröshagymát apró kockákra vágjuk
Elkészítés:
- a hagymára beletesszük a lábasba / bográcsba, felforraljuk
- forrástól számított 5 perc elteltével belehelyezzük a halszeleteket
- miután ismét felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát
- további 8-10 perc múlva hozzátesszük a paradicsomot még 5 perc elteltével a vöröbor
- a forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé elkészültéig (10-15 percel az elkészülte előtt tesszük bele a belsőségeket).
- sós vízben megfőzzük a tésztát