Gasztronómiai kísérleteimről és élményeimről dióhéjban.

Viktor konyhája

Viktor konyhája

Szecsuáni marha

2016. április 26. - V1ttori0

Megosztanám veletek egy régi kedves szecsuáni marha receptem.


2015-12-30_20_23_20.jpg

és

2015-12-30_20_15_04.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg marhahús felcsíkozva
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1/2 pohár babcsíra
  • 2/3 sárgarépa csíjijra végva
  • 2 db friss chili felkarikázva, adhatunk hozzá még szárítottat is ízlés szerint
  • 3 szem szecsuáni bors
  • 1 / 2 lilahagyma
  • 1 szál újhagyma karikázva / csíkozva
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 50 g hüvelyes zöldborsó

Pác:

  • 1 evőkanál kukoricakeményítő 
  • 1/2 teáskanál borecet
  • 1/2 teáskanál rizsecet
  • 1/2 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1/2 evőkanál osztrigaszósz

Szósz:

  • 1-2 evőkanál shiraki szósz
  • 1/2 púpozott evőkanál osztriga szósz
  • 1/2 evőkanál chili fokhagymás szósszal
  • 1 evőkanál világós szójaszósz
  • 1/2 evőkanál sötét szójaszósz
  • 3/4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz (langyos)
  • 1/2 teáskanál szezámolaj
  •  só ízlés szerint, ha kell, esetleg kínai só
  •  1 finomra aprított chilli
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál cherry

2015-12-30_19_47_51.jpg

Elkészítés:

  1. keverjük össze a pác hozzávalóit és a húst, tegyük az egészet be 25 perce a hűtőbe
  2. felhevített wok-ban apránként pirítsuk meg a marhahús csikookat kevés olajon
  3. töröljük ki a wok-ot
  4. hevítsük újra a wok-ot, kezdjük el a többi hozzávalót is megpirítani, a fokhagymával, a szecsuáni borssal és a chillivel kezdjük, majd tegyük hozzá a lilahagymát, sárgarépát, borsót majd a babcsírát és a babcsírával fejezzük be, ekkor tegyük hozzá a már megpirított marha csíkokat, legvégül pedig adjuk hozzá a zöldhagymát majd a kb. félperc múlva az szószt, kb. 1.5 perc alatt kész

 

Tálalás: rizzsel / sült tésztával ...

Vietnámi Wok zöldségekkel és spárgával

Mivel maradt egy kis spárgám és megkívántam estére valami fűszereset, ezért úgy döntöttem, hogy összedobok egy kis Wok-os zöldséget vacsorára valamilyen vietnámi-thai crossover stílusban. Egy dolgot sajnálok csak, hogy nem volt vasárnap otthon friss csírám, egyébként az is került volna. 

20160424_202310.jpg

Hozzávalók:

Elkésztés:

20160424_201059.jpg

  1.  megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket, a spárgát, 3-4 centis darabokra vágjuk a szárakat kettévágjuk, a zellert hosszú csíkokra szeleteljük
  2. egy pohárban összekeverjük a rákpasztát a hal, a chili és a hoisin szószt, a cukrot és a borsot, 1 teáskanál citrom és 1-2 teáskanál lime levet majd félretesszük
  3. wok-ban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a chili-t, a gyömbért és az aprított fokhagymát 1-2 percig pirítjuk őket
  4. hozzáadjuk a többi zöldséget néhány perc alatt ezeket is megpirítjuk
  5. hozzáadjuk a zöld fűszereket és a szószt valamint a kesudiót és készre sütjük kb. 1 perc alatt

20160424_201923.jpg

Spárga leves

A zöldségesnél járva megláttam egy szép nagy csokor spárgát, így eldöntöttem, hogy egy részéből levest készítek. Bár nem vagyok vegetáriánus, de ha minden igaz ez a leves még a vegán előírásoknak is megfelel, ez a leves ideálisnak tűnik a tavaszi vitamin pótlásra is.

2016-04-24_17_01_06.jpg

Hozzávalók:

  • 300 g spárga
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 db gyökér
  • 50 g zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1.5 evőkanál oliva olaj
  • 1 teáskanál só
  • 4 szem bors 
  • 1 kávéskanál bors
  • chilli ízlés szerint
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál kurkuma

Elkészítés:

2016-04-24_16_00_47.jpg

  1. megmossuk megtisztítjuk a zöldségeket, a spárgáról eltávolítjuk a fás részeket
    2016-04-24_16_23_13.jpg
  2. oliva olajon megpároljuk a spárgát, később hozzáadjuk a hagyma kivételével a többi zöldséget is és együtt pároljuk őket, kb. 15-20 percig, hozzáadjuk a fokhagymá chillit és a szemes borsot félidőben
  3. felöntjük az egészet kb. 2 liter vízzel majd hozzátesszük a sót, a vöröshagymát és a felvágott paradicsomot
  4. forrásbahozzuk, majd ízesítjük szerecsendióval és kurkumával, kb. 10-15 percig főzzük és hozzáadjuk a petrezselymet
  5. további 5 perc alatt készrefőzzük, ízlés szerint borsozzuk

Pho Bo - a legismertebb vietnámi leves

Nagyon kedvelem a vietnámi ételeket, most az egyik legnépszerűbb levesük receptjét a Pho levesét szeretném megosztani veletek, de először kezdjük a végeredménnyel, majd menjünk végig a lépéseken. Nagy szerencse, hogy szinte egy elronthatatlan étel, egyedül az időigénye nagy.

2014-01-27_21_44_48.jpg

 

Elkészítés:


1) 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk a hátszínt és a csontokat


2) leöntjük a vizet, majd újrafelöntjük közben:

2014-01-27_15_34_13.jpg

3) a gyömbért félbevágjuk; a hagymát negyedekbe; együtt 15-20 percre sütőbe helyezzük; 3-4 percenként forgatjuk

2014-01-27_15_17_25.jpg
4) a fűszereket felforrósított serpenyőben 5 percig hevítjük lassú tűzön

2014-01-27_15_42_08.jpg


5) a forrásba hozott vízhez adjuk a halszószt és a hoisin szószt, továbbá hozzáadjuk a megpirított hozzávalókat, a hagymát és a gyömbért

6) 3 órán át fözzük lassú tűzünk (ha nem sietünk akkor 5-6 óra az optimális), majd leszűrjük

2014-01-27_21_25_25.jpg


7) rizstésztát, zöldségeket, csírákat, valamint vékony nyers marhaszeleteket teszünk a tányérokba és leforrázzuk őket, ha igazán vékonyra szeretnénk szelni őket, akkor érdemes 10 percre betenni fagyasztóba a húst és utána szeletelni.

2014-01-27_21_29_24.jpg


Hozzávalók:
- 1kg csontos marhahátszín, mehet hozzá még más csont marha csont is (kb. fél-egy kg.)...
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 nagyobbacska gyömbér
- vékony marhaszeletek
Fűszerek:
- 6 szem csillagánizs
- 6 szem szegfűszeg
- 8 szem szecsuáni bors
- 5 apró chilli
- 1 evőkanál kömény
- 2 fahélyrúd
- 1 teáskanál koriander mag
- 2-3 evőkanál hoisin szósz
- 2 evőkanál halszósz
Feltétek:
- csírák
- bazsalikom
- koriander ha lehet thai
- zöldhagyma

Egy egyszerű, de gyors Pad Thai főzöcskézés

Legutóbbi itt járt egy barátom vendégségben, megleptem egy finom Pad Thai-al. Ez egy változata egy jól bevált Pad Thai receptemnek, amit majd később szeretnék feltölteni, mindezektől függetlenül ez is egy nagyon ízletes étel.

2016-04-09_22_11_06.jpg

És a recept:

Hozzávalók:
  • széles rizstészta, kb. 150 g leforrázva, leszűrve
  • 3/4 csésze csirke húsleves alap
  • 250 g garnéla
  • 5 gerezd fokhagyma felaprítva
  • néhány aprított chili (ízlés szerint)
  • 1 pohár babcsíra (elhagyható)
  • esetleg valamilyen gomba (pl. fafülgomba előáztatva, majd kicsit feldarabolva)
  • 1-2 aprított zöldhagyma
  • jégborsó hüvelyében
  • 1/2 aprított sárgarépa
  • koriander
  •  bazsalikom
  • 1/3 lime leve

PAD THAI szósz:

  • 1/2 csésze csirke húsleves
  • 1.5-2 evőkanál tamarind paszta
  • 2 evőkanál halszósz
  •  3 evőkanál chili paszta
  •  3 evőkanál nádcukor
  •  1/2 evőkanál szójaszósz
  • 1.5 evőkanál lime lé
  • 1 kávéskanál bors

Elkészítés:

  1. összekeverjük a szósz hozzávalóit
  2. kevés olajon megpirítjuk a fokagymát kb. egy perc alatt
  3. hozzáadhatjuk a garnélát kb. 2-3 percig sütjük, míg vörösre nem vált a színe
  4. ha félünk, hogy túlsütjük a garnélát célszerű a zöldségek pirítása előtt kivenni és pár percnyi pirítás után visszatenni
  5. hozzáadjuk az aprított káposztát, a hagymát (a zöldjét megtartjük a végére) néhány percig pirítjuk
  6. rátesszük a tésztát, összekeverjük és leöntjük a PAD THAI szósszal, kevergetjük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a csírákat, a chillit, hagyma zöldjét, a koriandert és a bazsalikomot, néhány perc alatt ''készre főzzük''

Megörökítettem a Wok-os főzöcskézést:

2016-04-09_22_03_23.jpg

és íme a végeredmény egészében:

2016-04-09_22_07_33.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil