Gasztronómiai kísérleteimről és élményeimről dióhéjban.

Viktor konyhája

Viktor konyhája

Egyik kedvenc vietnámi éttermem a Dang Muoi

Dang Muoi - Nagymező utca

2016. május 15. - V1ttori0

A Dang Muoi hálózat több helyen nyitott már Budapesten éttermet, számomra a leginkább útba eső a Nagymező utcánál található, de nagyon kedvelem az Ernő utcai éttermüket is. Tudni kell rólam, hogy nagyon kedvelem a vietnámi konyhát és ezért már jó pár ételüket megkóstoltam. Ebben a kis írásban szeretném összegyűjteni pár kedvencem, amit ajánlanék. 

A Dang Muoi elsőre talán kicsit rendetlennek tűnik, de,  de ez nem különösebben zavaró annak, aki az ízekre kíváncsi az ételeik egytől egyik kifogástalanok.


Szokásos ételek közül a pho-t nem ecsetelném feleslegesen, teljesen rendben van, akkor sem ér bennünket csalódás ha netalán tavaszi vagy nyári tekercset rendelnénk a kiszolgálás általában gyorsnak mondható. Az ételeikben ízvilága számomra szinte tökéletes és legnagyobb örömömre nem fukarkodnak a zöld fűszerekkel sem.

De nem is húzom az időt, inkább kiemelnék néhány ételt amit kifejezetten ajánlanék, akár ínyencebb látogatóknak is. Kezdjük is hát.

Levesek:

Elsőként az egyik legközelebb álló levessel kezdenék, egy csípős, de savanykás marhahús levessel kezdenék, a Bún bò Huế-vel. Ízvilágát tekintve leginkább a citromnád íze és a csípősség dominál, persze a halszósz íze is érezhető és az ízharmóniát a friss zöldhagyma, koriander teszi teljessé, a változatos textúráról pedig a rizstészta és a babcsíra gondoskodik.

2016-05-14_13_40_36.jpg

Másik kedvencem egy vietnámi rákleves, a Bún riêu. A tálalás gyönyörű a tál közepén a pirított hagyma és koriander apró hegyként csúcsosodik ki. A kevésbé intenzív, mint a pho bo-é, de összességében kiemelkedően pikáns hatást kelt. A rákhús mennyiségével és minőségével is tökéletesen elégedett szoktam lenni.

20150526_194321.jpg

és kicsit összekeverve úgy, hogy a rákhús is láthatóvá váljék...

20150526_194521.jpg

Ez után a Hà Noi levest a Bún thang Hà Nội-t emelném ki, ez egy elég ''gazdag'' levesnek mondható, hiszen a betétek közt előfordul a rizstészta, sonka, tojás, illatos gomba, csirke és garnéla is, ezen már csak a koriander és zöldhagyma tud dobni, bár nem mondható túl fűszeresnek a leves az összhatás tökéletes.

20150629_202344.jpg

A tengeri ételek sorát egy csípős-savanyú tengeri herkentyű levessel folytatnám, a Mì hải sản chua cay-al. Talán kevésbé kiemelkedő, mint a többi levesem, de igazán pikáns ízvilágának köszönhetően mindenképpen megérdemel egy kóstolást... Nekem az nem tetszett benne, hogy túl sok volt benne talán a surimi, viszont a  zöld fűszerek mennyiségével és a csípősséggel tökéletesen elégedett voltam.

2016-05-14_13_40_51.jpg

És végül még a Bún cá Hải phòng-ot említeném meg, ami egy sült halleves némi csírával, kevés paradicsommal és zöld fűszerekkel és könnyed alaplével (talán még egy kevés ananászt érzek ki belőle, de ebben nem voltam biztos).

20150730_191908.jpg

Ezután áttérnék a főételekre, mert nem csak levesben alkotnak nagyot a Dang Muoi-ban, hanem a főételeik is igazán kiválóak.

Főételek:

Elsőként a főételek sorában talán egy érdekességet emelnék ki, a sült békacombot, más néven a Đùi ếch xào xả ớt kiểu Thai Lan-t. A békához talált saláta kellemes, a combok kellemesen édeskés csípős szószban vannak tálalva, melyet vörös és lila hagyma darabok színesítenek. A hús kellemesen átsült, de nem túlsütött, ha valaki nem ismerné a békát, annak úgy helyezném el, hogy kb. 70%-ban a csirkére, 30%-ban a halra hasonlít.

2016-05-14_13_56_33_1.jpg

Egy könnyebb vacsorára bátran ajánlom bárkinek a Phở chộn bò chua cay-t, ami egy csípős-savanyú rizstészta, marhahússal, salátával, mogyoróval és némi korianderrel. A tálalás esztétikáján túl kiemelném a savanykás, kissé csípés és édes ízek összhangját a zöld fűszerekkel.  

20150527_194834.jpg

Marhahúsos ételek közül még ajánlani tudom a Bò nướng sả ớt-ot, azaz a grillezett chilis marhahúst, thai citromfűtől illatozva, salátával és rizzsel tálalva.

20150610_210859.jpg

Aki szereti a kevésbé szokványos ételeket, annak melegen ajánlom az Ốc xào sả ớt-t, a sült chilis csigát, salátával, rizzsel tálalva. A csiga nem túl rágósan van elkészítve, a hagyma mennyisége pont megfelelő nem nyomja el az egyéb ízeket. Még annyit jegyeznék meg, hogy aki szereti a kagylót annak a csiga is be fog jönni, bár azért ízvilágban vannak különbségek.

20160213_152826.jpg

Bár most nem találom a képet, de mindenképpen a Chả lá lốt-t, ami borslevélbe tekert sertéshúsból, salátából és némi rizsből áll, némi csípős mártogatni valóval, ígérem, ha meglelem a képet pótlom.

Bemutatásomat a Nem cuốn-al, másnéven a nyári tekerccsel zárnám, mely rizstésztába csavart  garnélát, salátát, tojást, sonkát és némi sertéshúst tartalmaz a tekercsek mellé enyhén chill-s gyömbéres mártogatni való mogyoró olajos szószt kapunk.

20151017_163225.jpg

Szóval bátran ajánlom mindenkinek. Érdemes kipróbálni az Ernő utcai és a Kínai piaci éttermüket is. Én eddig mindig maradéktalanul elégedett voltam a munkájukkal. Remélem, hasznosnak találjátok ezt a kis írást.

 

Gombapörkölt sárga gévagombával és csiperkével

egy kis hazai gasztronómia kísérlet a bőséges tavaszi csapadék jóvoltából

A kitartó tavaszi esőzéseknek hála itt a gomba szezon és nagy szerencsémre a piacon sikerült beszerezni egy izgalmasabb erdei gombát is, a sárga gévagombát, így rövid gondolkozás után arra jutottam, hogy készítek belőle egy kis pörköltet némi csiperkével kiegészítve.

2016-05-15_12_43_00.jpg

Hozzávalók:

  • 150 gramm gévagomba
  • 150-200 gramm csiperke
  • 2 evőkanál sertészsír
  • két fej vöröshagyma
  • két paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1.5 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 0.5 dl száraz bor

2016-05-15_10_47_47.jpg

Elkészítés:

2016-05-15_11_31_32.jpg

  • megpirítjuk a felaprított vöröshagymát

2016-05-15_11_39_57.jpg

  • hozzáadjuk a vastag karikákra vágott gombát, amit átpirítunk és elforraljuk a levét lassacskán

2016-05-15_11_42_26.jpg

  • hozzáadjuk a fűszerpaprikát, pár percig pirítjuk, borsozzuk sózzuk
  • beletesszük a felaprított paradicsomot és lassan készre főzzük, kevés bort adunk hozzá

2016-05-15_12_39_29.jpg

Megjegyzés: érdemes fokhagymásan is kipróbálni, nokedlivel tálaljuk

Tom-Yum leves

A Tom Yum leves főként csípős és savanyú ízű. A legfontosabb összetevői a chili paszta, galanga, citromnád, lime, sokféle lime levél. Főként rákkal készítik Thaiföldön, de a legtöbb ázsiai leveshez hasonlóan meg van az a nagy előnye, hogy sokféle változatban készíthetjük. A következőkben bemutatnám egyik elkészítési variációmat.

1.jpg

Hozzávalók:

2.jpg
Elkészítés:
  1. felforraljuk a vizet
  2. beletesszük a fűszereket (ctiromnád stb...) és a fokhagymát és az illatos gombát, a chilit és a citromnádat előtte kicsit megtörjük
  3. 10-15 percen át főzzük a fűszereket, majd leszűrjük és félre tesszük a zöld fűszereket
  4. tehetünk hozzá 1-2 teáskanál lime cukrot
  5. újraforraljuk az alaplevet beletesszük a zöldhagymát, a garnélát és az aprított paradicsomot és a vöröshagymát
  6. 5 percig főzzük és hozzátesszük a kalmárt, majd pr perc múlva a gombát
  7. hozzáadjuk a halszószt és tom-yum pasztát, valamint a lime 3/4-nek a levét és zöldhagymát
  8. ha szükséges sózzuk ízlés szerint vagy adhatunk hozzá még halszószt
  9. pár perc alatt készre főzzük

Tálalás:

  • kevés szójacsírára szedjük az elkészült forró levest
  • aprított korianderrel szórjuk meg
  • ízlés szerint chili karikákat teszünk rá


Thai pirított csirke saláta lime-al és korianderrel

Sokat gondolkoztam, hogy mit is egyek vacsorára és hosszas elmélkedés után arra jutottam, hogy mindenképpen valami thai stílusú ételt készítek. Kiszaladtam hát a boltba egy avokádóért és néhány zöldségért, hogy megfelelő íz és színkavalkád fogadjon a főzőcske után. A várt eredmény nem is maradt el. Íme:

2016-05-08_21_03_11.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell, kb. 300-350 g melle hús (felkockázva)
  • 4 db szárított chili
  • 4 gerezd fokhagyma aprítva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1+1 evőkanál szójaszósz (1 az öntethez egy csirke pácolásához)
  • hüvelyknyi gyömbér aprítva
  • 100 g aprított káposzta, lila és zöld vegyesen
  • 1/2 lime leve
  • 1/2 citrom leve
  • 1 db felszeletelt lilahagyma
  • 2 szál zöldhagyma hosszúkásra vágva
  • 1 sárgarépa csíkokra vágva
  • 1/3 kaliforniai paprika kockázva vagy csíkokra vágva
  • 1 avokádó felkockázva
  • 1/3 pohár koriander
  • 1 marék kesudió

Elkészítés:

  1. bepácoljuk a szójaszószba a csirke kockákat és kissé megborsozzuk, állni hagyjuk 10-15 percig
  2. az öntet hozzávalóit (1 evőkanál szójaszósz, mogyoróvaj, halszósz, méz, a citrom és a lime leve összemelegítjük)

2016-05-08_20_29_38.jpg

  1. wok-ban olajat hevítünk hozzáadjuk fokhagymát és a szárított chilit, pár percig pirítjuk
  2. egy vagy két részletben megpirítjuk a csirkét, félretesszük, mind a csirkekokckákat, mind a levüket

2016-05-08_20_48_07.jpg

  1. eltöröljük elöblítjük a wok-ot
  2. hozzálátunk a zöldségek pirításához, először a sárgarépával, majd a hagymával folytatjuk, ezután az összes többi zöldséget és az avokádót, a hozzávalók pirítására 3 percet szánunk

2016-05-08_20_52_47.jpg

  1. hozzáadjuk a csirkét, a csirkelevét, összekeverjük, majd a szószt is...
  2. készre főzzük 2 perc alatt

2016-05-08_20_57_12.jpg

Kínai feketeborsos máj

Sokan szeretik a csirkemájat, íme egy gyorsan elkészíthető kínai étel, mely erre a jólismert hozzávalóra támaszkodik, ha hozzáférünk pl.: pulykamájhoz, akkor azzal is elkészíthető, van egy receptvariációm arra is, hamarosan közzéteszem...

2015-07-25_15_25_50.jpg

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirke máj
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 db újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilli
  • 1 db sárgarépa csíkokra vágva
  • zöldbab
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 evőkanál cherry
  • 1 teáskanál koriander levél
  • 1.5 evőkanál szójaszósz
  • 0.5 evőkanál osztriga szósz
  • 1.5 evőkanál chillis gyömbéres szósz
  • só ízlés szerint
  • 3-4 szem szecsuáni
  • 1 kávéskanál 5 fűszer keverék
  • 1 evőknaál kínai ecet
  • 1 evőkanál szója bab paszta
  • evőkanál étkezési keményítő 1.5 dl langyos vízben kikverve

Elkészítés:

  1. májat és a zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, a gyömbért aprítjuk
  2. a májat kevés olajon megpirítjuk némi fokhagymával és enyhén megborsozzuk, a végén hozzáadjuk a cherry-t, majd félretesszük
  3. beledobjuk a wok-ba a gyömbért és az aprított chillit, majd pár percig pirítjuk őket
  4. hozzáadjuk a zöldbabot, a csírákat és a többi zöldséget, nagyobb lángon pirítjuk
  5. visszatesszük a májat és hozzáadjuk a többi fűszert, pár percig pirítjuk, majd a szószokat is hozzáadjuk végén hozzáadjuk az étkezési keményítőt és készre főzzük

Tálalás: érdemes wok-ban összepirítani valamilyen már előre megfőzött rizstésztával

Cápa steak

Egy éve készítettem ezt a finomságot, mert felfigyeltem egy csomag fagyasztott cápa steak húsra. Tudni kell rólam, hogy mindenféle tengeri élőlényt imádok.
2015-03-29_10_59_15.jpg
Hozzávalók:
  • 350 g cápa steak hús
  • 1.5 evőkanál oliva olaj
  • 1.5 evőkanál dijoni mustér
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 db aprított fokhagyma
  • 1 db aprított chilli
  • 1 teaéskanál só
  • 1 kévéskanál bors
  • 1 teáskanál oregano

Előkészítés:

  • összekeverjük a hozzávalókat és 2-3 órán át állni hagyjuk a hűtőben

2015-03-29_10_34_44.jpg

Elkészítés:

  • mindkét oldalon átsütjük és megpiritjuk, kb. 6-7 perc alatt

2015-03-29_10_36_07.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil